Slaat de teleurstelling toe als je naar de tuin kijkt en wil je jouw tuin renoveren? Dan is het goed om van een aantal belangrijke aandachtspunten op de hoogte te zijn. In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over tuinrenovatie.
In dit soort situaties is tuinrenovatie de oplossing
Tuinrenovatie is met name een goede oplossing voor tuinen die tot ongeveer twee derde gerenoveerd moeten worden. Het is de ideale manier om de tuin weer naar je zin te maken, zonder dat de gehele tuin opnieuw hoeft te worden gedaan en zonder dat je een tuinontwerp nodig hebt.
Voorbeelden waarvoor tuinrenovatie een uitstekende oplossing is, zijn:
- Het vervangen van de schutting
- Het verplaatsen of vervangen van de beplanting
- Het herstellen van een verzakt terras
- Het vervangen van tuintegels voor de beplanting
- Het aanleggen van nieuwe plantenborders
Tuinrenovatie en hergebruik van tuinmaterialen
Bij het renoveren van een tuin was het altijd gebruikelijk om tuinmaterialen weg te gooien en nieuwe aan te schaffen. Gelukkig is die mindset achterhaald en is het hergebruik van tuinmaterialen populair geworden. Niet alleen om kosten te besparen, maar ook om de hoeveelheid ‘tuinafval’ te beperken.
Maar waar moet je dan een denken als het om hergebruik van tuinmaterialen gaat? Dat kan van alles zijn, denk bijvoorbeeld aan tuintegels die je verwijdert omdat je meer beplanting je tuin wilt hebben. In dat geval kun je die tuintegels schoonspuiten en gebruiken om er plantenborders van te maken.
Een schutting die ze beste tijd heeft gehad kan wellicht nog worden gebruikt om plantenbakken van te maken. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Waar het met name om gaat is dat je je creativiteit de vrije loop geeft. Daarnaast kunnen hoveniers je adviseren over welke tuinmaterialen voor welke doeleinden hergebruikt kunnen worden.
Belangrijke aandachtspunten bij tuinrenovatie
De bodemkwaliteit
Het komt vaak voor dat mensen de beplanting willen laten vervangen omdat het groen niet goed groeit. In dat geval is het van belang om eerst de bodemkwaliteit te laten onderzoeken, zodat de kwaliteit van de bodem gericht verbeterd kan worden. Op die manier voorkom je dat de nieuwe planten straks ook niet goed groeien.
Afvoer van regenwater
Een ander aandachtspunt bij het renoveren van je tuin is de afvoer van regenwater. Doordat we in Nederland steeds vaker te maken hebben met hevige regenval is dit een absolute must om over na te denken als je tuin gaat renoveren.
De afvoer hoeft niet complex zijn. Denk bijvoorbeeld aan een regenton die je op de dakgoot aansluit. Je kunt het ook grootser aanpakken en een hovenier een ondergronds drainagesysteem laten installeren. Op die manier zie je niets van het afvoersysteem en is de kans dat je tuin blank komt te staan door hevige regenval vrij klein.
Mix van beplanting
Het laatste aandachtspunt dat we met je willen bespreken is de mix van beplanting. Als je namelijk besluit om de beplanting te vervangen, zorg er dan voor dat je een mix samen stelt zodat in alle seizoenen van het jaar de tuin er leuk bij blijft staan en er niet als een afgestorven vlakte uitziet.
Tuinrenovatie zelf doen of uitbesteden?
Dat hangt ervan af hoe complex de tuinrenovatie is. Als het gaat om het vervangen van planten kun je natuurlijk prima zelf je tuin renoveren. Gaat het om het installeren van drainagesystemen, het plaatsen van een nieuwe schutting of het herstellen van een verzakt terras? Dan kun je beter het werk uitbesteden aan een professioneel hoveniersbedrijf.